Posts

Sejadah Raudhah

Image
Sejadah Raudhah..beli masa buat umrah hari tu..beli yg gred murah je..dlm 40 riyal..ada lagi mahal..dekat 200 riyal pun ada..
Ni kira mcm sejadah gred C jela..nipis sikit risau beg nak balik tak muat 😅 Masa suami nak beli tu rasa mcm alahh xyahla..bukannye sama..diorg ni nak buat bisnes je..huhuu

Tapi bila dah balik sini..eh ok gak..tak rugi beli..bila teringat kat Madinah n Mekah..mesti hati sayu..nak nangis pun ada..hatiku tertinggal di sana..gituuuu

Korang ada rezeki muda2 aim la pegi sana..muda2 elok pegi..tenaga banyak lagi..yg xde anak or belum kawin lagi senang nak fokus ibadah kat sana..ganjaran pahala 100,000 kali ganda..hanya di Tanah Haram Mekah 😍😁

Jom umi nak throwback sikit masa kat raudhah dulu.. ^_^
Design dalam bahagian Raudhah, beza dengan kawasan bahagian lain Kawasan berpagar tu makan Nabi Muhammad dan sahabat Abu Bakar & Umar..Allahumma Solli 'Ala Muhammad Karpet warna hijau tanda kawasan Raudhah, doa mustajab..mintalah apa saja.. Selesai keluar dari Raudhah..hat…

Sakit Gigi - Balm Calm Time Penyelamat

Image
Kisah dua hari lepas..
Anak teruna yg nombor dua ni suka berangan jadi superhero.. Datang kat umi minta dipakaikan stokin abang die...umi pun pakaikan laa..

Sekejap je umi toleh tempat lain..die dah start buat aksi..stuntman..sambil menjerit boboiboy.. Sedar2 muka dah tersembam..gigi berdarah..umi cepat2 bilas dan tuam dgn ais..
baru lepas tuam ais..baru berenti nangis
Aduila anak umi.. Mesti gigi die ngilu lagi..umi pun celet Balm Calm Time..kat gusi tempat darah tu..dan kat tapak kaki..tapak tangan..nadi belakang telinga bagi anak tenang..
alhamdulillah penyelamat umi balm tasneem naturel
Tak lama lepas tu dia baring..dan tertido.. Harapnye gigi tu jangan longgar ye..tak nak ada drama cabut gigi pulak😂\
Alhamdulillah..ape pun anak selamat tak de kemalangan serius.. . .
Sebelum tu umi pun sakit gigi..gusi bengkak..tak tau kenapa..umi memang ada gigi sensitif..lama juga bengkak tu..tak tahan sangat umi pun sapu balm Calm Time kat bahagian gusi yang bengkak..
Alhamdulillah 2-3 sapu kat…

Kenapa Perlu Ada Hand Sanitizer?

Image
Siapa sini biasa bawa hand sanitizer dalam handbeg?
Kenapa korang bawa ya?
Untuk sentiasa dalam kebersihan kan?

Haaa bagus tu...tau tak..kebanyakan hand sanitizer yang dijual kat pasaran tu ada alcohol dan bahan kimia terlarang?😱
Dah tahun baru 2019 ni kome..marilah kita menggunakan bahan2 natural untuk anak-anak dan keluarga kita..hehe
Korang tau tak Tasneem Naturel pun ada keluarkan hand sanitizer? Ada 3 jenis bau yang best..sekali bau mesti terpikat..haa gitu...

Jom baca kelebihan Hand sanitizer Tasneem Naturel 😍
Apa kelebihan Hand Sanitizer Tasneem?
💜Jimat masa..kadang2 paip air jauh
💜Boleh di bawa ke mana2 buh dalam handbag
💜Membunuh kuman
💜Tiada alkohol dan bahan kimia terlarang 💜Pekat, picit sikit saja dah boleh rata satu tangan
😍Bahan Antibakteria dari Tea Tree Essential Oil
😍Gel Hand Sanitizer dari Aloe Vera
Ada 3 Jenis Bau:
🍬Spearmint bau mcm chewing gum
🍇Berry bau mcm carrie junior nak jilat je rasa
🌹Geranium bau ros mcm nak buat sirap bandung
Harga? RM19 untuk 60ml

Barang Keperluan Newborn Anda

Image
Ibu-ibu mesti teruja menunggu saat kelahiran anak..lagi-lagi kalau anak itu merupakan anak pertama..banyak persoalan di minda..

Pernah tertanya-tanya apa barang keperluan yang perlu disediakan? Untuk anak pertama, mesti banyak sikit berbelanja..ibu-ibu kena bijak memilih barang yang dibeli..bandingkan harga dan dapatkan pandangan dari orang lain sebelum membuat keputusan membeli barang tersebut.
Hari ni umi nak kongsikan 5 jenis barang keperluan yang perlu disediakan untuk menyambut kelahiran anak yang bakal lahir tak lama lagi:


- Sediakan baju lengan panjang dan baju lengan pendek secukupnya - Barut bayi, stokin dan sarung tangan - Lampin pakai buang atau cloth diapers
- Selimut/ Kain bedung - Tuala
Untuk keadaan cuaca di Malaysia, baju lengan panjang mungkin jarang digunakan. Anak akan berpeluh dan naik ruam peluh.

Sarung tangan juga digalakkan dipakai selama 2 minggu..bayi dapat belajar dari deria tangan yang disentuh. Jika dipakaikan sarung tangan, deria sentuhannya akan terbatas. E…

Separation Anxiety dan Kita..

Image
Separation Anxiety..Apa tu? 😊Ada tak ibu-ibu yg mengalami masalah seperti bawah ni...

Nak pegi bilik air tak boleh..anak menangis..kene bawak masuk bilik air sekali xnak die nangis..

Nak solat anak menangis..sampai kene berdukung sambil solat..

Nak ke dapur masak..membasuh..tak boleh anak menangis..

Ada tu yg tak nak dengan orang lain..nak dengan mak ayah saja..

Fasa umur 6 bulan hingga 2 tahun biasanya masalah ni berlaku..anak2 percaya kan kita sebagai penjaga..dia rasa selamat bila dengan kita..

Sebagai ibu bapa kita kena handle dengan matang dan sabar..kalau kita juga turut emosi..tak selesai masalah tu..

❤Cara-cara atasi masalah ni:1. CAKAP DAN PUJUK
Ada anak2 bila kita cakap elok2..dia ok je..faham kita cakap..walaupun die tak boleh balas..umi nak pegi toilet jap..adik tunggu tau..umi nak solat jap..adik duduk tau..


2. DOA DAN SABAR
Penting doa banyak2 supaya Allah bagi kita kesabaran untuk handle anak2 syurga ni..fasa ni kejap je..nanti anak2 dah besar..

3. ALIH PERHATIAN
Alih perhatian an…

Tips Percutian Bersama Keluarga

Image
Hai mommies..korang jalan mana cuti ni? =)
Yeayyy tak lama lagi cuti perayaan Tahun Baru Cina..mesti ibu-ibu dah plan macam-macam nak pegi jalan mana kan?

Umi belum plan lagi...kene tengok jadual encik suami dulu..busy bebenor..hehe

Oklah..selain persediaan baju..makanan dan permainan yang perlu ibu-ibu bawa..ada beberapa perkara perlu diambil berat jika ingin bercuti dan berjalan dengan anak-anak

Jom lerr umi kongsikan:

1. Takaful Perjalanan

Sediakan takaful perjalanan bagi anak dan setiap ahli keluarga sebelum mula bercuti. Ada pelbagai jenama takaful yang menawarkan polisi meliputi kemalangan, kematian, kehilangan bagasi, perbelanjaan perubatan dan sebagainya.

Dibawah adalah contoh pilihan takaful perjalanan untuk satu keluarga..apa lah sangat belanja RM50 lebih berbanding kerugian dan kemalangan yang kita tak tau bila-bila je akan menimpa keluarga kita.

Sediakan payung sebelum hujan. Sebut harga ni umi ambil dari website Etiqa Takaful


2. Nombor Telefon Penting

Bila sudah pasti lokas…

Pospartum Depression - Kisah Umi

Image
Awak nak ape lagi nak..susu umi dah bagi dah..huhu

Postpartum Depression...

Apa tu? Biasa dengar?


Untuk ibu-ibu yang pernah melahirkan anak mesti pernah merasainya. 
Biasanya selepas melahirkan..ibu-ibu akan mengalami banyak perubahan dalam hidupnya..perubahan untuk menerima seorang manusia baru dalam hidup..yg perlukan perhatian kita..perubahan sakit luka bersalin yang masih belum sembuh..perubahan pola tidur yang berubah..dan banyak lagi..
Umi sendiri pernah mengalami masalah ini masa bersalin kan anak pertama Fateh. Masa tu kita takde pengalaman menjaga, menidurkan, dan memberi susu badan pada anak..

Fateh berusia 3 hari masa ni
Kisah pertama - Ada satu ketika umi mengalami kesukaran nak buang air besar..anak umi pulak menangis..asik mintak susu je..sampai satu tahap umi tak tau nak buat apa lagi..umi pun menangis sekali dgn anak tu..umi cakap2 dengan die mcm la die paham..huhu

Kisah kedua - Makanan pantang korang tau la kan macam mana..tawar..tak pedas..boring..benda yg sama je..ni tak bo…